Äventyret

Svenska|English

Extreme Wanderlust är en resa genom Sverige, ett äventyr som jag alltid drömt om men inte ännu genomfört. Projektet handlar om att ta sig för egen maskin genom landet för att kunna uppleva Sverige och dess kontraster från ett annorlunda perspektiv än man annars brukar göra. Från en cykelsadel, en kajak och till fots vill jag se Sverige i ett nytt ljus.

Jag har nu bott i Sverige i 6 år. Att bo och leva här är för mig det största äventyret jag har nånsin gjort. Sverige och den svenska naturen fascinerar mig. Ju mer jag reser runt omkring, desto mer vill jag se. Min ”att göra” äventyrslista blir längre med varje resa. Det finns så många kontraster från norr till söder, öster till väster, så många spännande platser – stora fjällmassiv och oändliga nationalparker i norr, stormiga hav med långa sandstränder på västkusten, gröna sädesfält i söder, djupa skogar mitt i landet, breda älvar, tusentals sjöar och miljontals öar..

”För mig, som inte är uppväxt här, är Sverige och svensk natur helt annorlunda än vad jag är van vid från Tjeckien och Europa. Därför är det så oerhört spännande och samtidigt väldigt fängslande att upptäcka ännu fler, för mig, tidigare dolda smultronställen… “

Min mission är att resa genom Sverige för egen maskin. Jag vill enbart använda min kropp som energiresurs för att ta mig från en punkt till en annan. Jag kommer att cykla, paddla, vandra eller gå för att ta mig genom Sverige och till de sex huvudresmålen.

Målet är själva vägen..

Karta över resvägen

Tack vare mitt äventyr vill jag besöka nya platser, lära känna och uppleva Sverige på ett nytt sätt (från cykelsadeln, kajak och till fots) för att mätta min extrema lust att upptäcka Sverige.

De sex extrempunkterna som ramar in Sverige kommer att bli mina fasta resmål i mitt projekt men inte det viktigaste målet, vilket är Sverige självt. Jag vill känna hur naturen förändras, se vart den är likadan och var den skiljer sig åt. Jag vill skriva ner en ny upplevelse för varje dag i min Extreme Wanderlust Dagbok. Det kan vara vad som helst – från en fin bergstopp, till tankar om naturen, en ny blomma, ett djur eller andra sevärdheter som jag stöter på under min resa..

Delmålet
Mitt andra mål är att genom den här stora fysiska och mentalt påfrestande utmaningen som kommer med mitt äventyr, kunna utvecklas vidare som person, känna var mina gränser och mitt potential egentligen ligger, pressa mig ännu hårdare och förverkliga mig själv. Se vad som händer när jag pressar mig maximalt och var mina gränser går? Jag vill testa mig själv men även inspirera andra till att göra något äventyrlig i sina liv. Att inte bara ta dagen som den kommer utan att testa sig själv, att möta dagen och anta utmaningar… Jag vill inspirera andra till att ändra något i sina liv, att bestämma sig för att våga gå utanför sin bekvämlighetszon, att hitta sin passion och följa den. Vi ska inte bara drömma om förändring utan våga ta det viktiga första steget för att börja förverkliga den..

Extreme Wanderlust
Namnet kombinerar den komplexa känslan vilket jag får när jag tänker på mitt äventyr. Att förverkliga mitt äventyr kommer att blir extremt utmanande – både fysiskt och mentalt. Å andra sidan är vandringskänslan så attraherande att jag helt enkelt inte kan låta bli. Extreme refererar även till de sex yttersta punkterna eftersom Extremum är ett samlingsuttryck för de matematiska begreppen maximum och minimum och används dessutom för att beskriva geografiska extrempunkter (alltså ytterpunkter). Wanderlust defineras som en stark önskan eller impuls att vandra eller resa och utforska världen.